شیر آتش نشانی یا شير هیدرانت جزو تجهیزات آتش نشانی به شمار می رود و در اطفا حریق آبی کاربرد دارد. این شير یک سیستم ایمنی در برابر آتش می باشد که معمولا در خیابان ها و محل های عمومی نصب می گردد.
این سیستم دارای یک شير آب بزرگ است که به لوله های آب شهری متصل می گردد. در صورت بروز آتش سوزی، آتش نشانان می توانند از این شير آب، برای خاموش کردن آتش استفاده کنند. شير آتش نشانی و یا شیر هیدرانت معمولا در قطرهای 100 میلی متر، 150 میلی متر و 200 میلی متر وجود دارند و دارای فشار آب بالایی هستند. در ادامه از مقاله از وبسایت دنیای حریق با ما همراه شوید تا با جزئیات بیشتری با انواع شیر آتش نشانی آشنا شویم.
فهرست مطالب
شیر آتش نشانی چیست؟
شير آتش نشانی دارای انواع مختلفی است که یکی از مهم ترین آن ها شير آتش نشانی هیدرانت است. این شيرها جزو ابزارهای مهم برای اطفا حریق به شمار می روند و جزو مهم ترین تجهیزات آتش نشانی هستند که در افزایش ایمنی افراد و دارایی ها در برابر آتش سوزی، نقش بسیار مهمی را دارند.
شيرهای آتش نشانی به صورت مستقیم به آب منطقه متصل می باشند و از این شيرها در مکان های متعددی از جمله مکان های صنعتی و معدنی، آموزشی، جاده ها، پارکینگ های تجاری و … استفاده می شود. به طوری که در صورت بروز آتش سوزی، آتش نشانان بتوانند با استفاده از آب پرفشاری که از این نوع از شیر آتش نشانی خارج می شود، عملیات خاموش کردن آتش را انجام دهند.
انواع شير آتش نشانی و کاربرد آنها
شيرهای آتش نشانی و یا شير آتش نشانی هیدرانت، دارای دو نوع است. دسته اول تحت عنوان شير آتش نشانی ایستاده و یا شیر هیدرانت سطحی و دسته دوم تحت عنوان شير آتش نشانی زیرزمینی و یا شير هیدرانت زیرزمینی شناخته می شود.
در ادامه پیرامون هر یک از انواع شير آتش نشانی و کاربرد آن ها توضیحاتی را آورده ایم.
شیر آتش نشانی ایستاده
یکی از رایج ترین انواع شير آتش نشانی هیدرانت، شیر آتش نشانی ایستاده است که احتمالا این نوع شير که دارای رنگ قرمزی است را در گوشه های مختلفی از شهر دیده باشید. این شير به شبکه آب و فاضلاب شهری متصل می شود.
اصلی ترین کاربرد شير آتش نشانی ایستاده، در زمان آتش سوزی است. به طوری که آتش نشانان می توانند در شرایط اضطراری، از شير های آتش نشانی ایستاده، برای شارژ آب شلنگ استفاده کنند.
شيرهای آتش نشانی ایستاده بر اساس کاربرد و محل استفاده، دارای انواع مختلفی هستند. به طوری که به دو دسته شير آتش نشانی ایستاده خشک و شير آتش نشانی ایستاده تر تقسیم می شوند.
شیر آتش نشانی ایستاده خشک
محفظه فوقانی شير آتش نشانی ایستاده خشک یا شير هیدرانت خشک (Wet Fire Hydrant)، دقیقا شیری است که برای ارائه آب به تیم آتش نشانی در زمان وقوع آتش سوزی کارایی دارد. در شرایط اضطراری، آب به صورت سریع و فوری از هیدرانت خارج می گردد.
همانطور که این نوع از شير آتش نشانی را در گوشه کنار شهر دیده اید، محفظه فوقانی این شير درون آن جریان ندارد و خشک است. به طوری که بخش فوقانی آن روی سطح زمین می باشد. با باز شدن شير اصلی آتش نشانی، آب به درون لوله خشک هدایت می گردد.
شیر آتش نشانی هیدرانت ایستاده خشک، دارای یک سیستم تخلیه خودکار است. به طوری که پس از بستن شير اصلی، عملیات تخلیه در لوله صورت می گیرد.
از مزیت های شير آتش نشانی ایستاده خشک، این است که به دلیل نوع مکانیزم خروج آب از این شير در زمان بروز حادثه، برای مناطقی که در آن ها احتمال یخ زدگی وجود دارد، مناسب است. استفاده از شير هیدرانت معمولی که با آب پر می شود، به دلیل یخ زدگی، مشکلاتی را در پی دارد. به همین دلیل برای جلوگیری از یخ زدن آب در درون لوله، این شيرهای آتش نشانی کاربرد دارند.
شیر آتش نشانی ایستاده خشک، متشکل از یک شير دستی که به یک لوله بالابر متصل است، میباشد. شیر دستی در بالای زمین قرار دارد، درحالی که لوله بالابر در زیر زمین قرار گرفته است. در داخل لوله بالابر، یک پوشش خشک نیز قرار دارد که در بردارنده یک ماده شیمیایی خشک کننده مانند سولفات کلسیم می باشد. این پوشش خشک آب را جذب می کند. به طوری که اگر از این شیر آتش نشانی استفاده شود، ماده خشک کننده به محل خروجی آب از شیر هدایت می گردد.
شیر آتش نشانی ایستاده تر
بخش فوقانی از شير آتش نشانی ایستاده تر، بر روی سطح زمین نصب می گردد. این در حالی است که محفظه این نوع شیر، به صورت دائمی پر از آب است. از شير آتش نشانی ایستاده تر، به دلیل اینکه دارای محفظه پر از آب است، در مناطق سردسیری که احتمال یخ زدگی آب وجود دارد، استفاده نمی شود. از سویی دیگر این شير آتش نشانی مجهز به سیستم ضربه گیر نیز نمی باشد و در برابر حوادث، مانع خروج آب نمی گردد.
البته در مورد شير آتش نشانی ایستاده تر باید اشاره کنیم که این نوع شير، تحت فشار است. به طوری که در زمان نیاز، کافی است آن را باز کرد و از آن استفاده نمود.
شير آتش نشانی زیر زمینی
دسته دوم از شير آتش نشانی هیدرانت، شير آتش نشانی زیرزمینی است. این شير به صورت کامل در زیر زمین قرار می گیرد و در داخل محفظه ای که برای آن طراحی شده است، نصب می گردد. شير آتش نشانی زیرزمینی، مجهز به شير قطع و وصل جریان می باشد. این نوع شير، دارای شلنگ و پایه شلنگ است و نوع اتصال آن نیز فلنجی می باشد.
در این قسمت که با هر دو نوع شیر آتش نشانی ایستاده و شير آتش نشانی زیرزمینی آشنا شدیم، باید اشاره کنیم که شيرهای آتش نشانی ایستاده، در هر شرایطی از جمله بارندگی، آسفالت کردن و … پوشانده نمی شوند. ضمن اینکه امکان پارک خودرو بر روی آن ها نیز وجود ندارد و به راحتی در شرایط سخت، قابل دسترسی و استفاده هستند.
قطعات تشکیل دهنده شیر آتش نشانی
بدنه شيرهای آتش نشانی شامل چهار قسمت مهم است. در ادامه پیرامون هر یک از قطعاتی که در این نوع شيرهای آتش نشانی به کار رفته اند، توضیح داده ایم.
- کلاهک فوقانی
کلاهک فوقانی شيرآتش نشانی، خود شامل اجزای مختلفی از جمله دسته عملکرد، بازکننده شیر، سوراخ روغن کاری و صفحه فلنج می باشد.
- بدنه میانی روی زمین
بخش دیگری از شیرآتش نشانی، بدنه میانی روی زمین است که دهانه های آبدهی مجهز به درپوش و زنجیر اتصال، بر روی آن قرار دارند و دارای فلنج معمولی و ایمنی هستند. از فلنج ایمنی برای جلوگیری از صدمه دیدن شیراصلی استفاده می گردد.
- بدنه میانی زیر زمین
بدنه میانی زیرزمین، دربردارنده یک لوله و دو فلنج معمولی و یک فلنج ایمنی است. طول این بخش بر اساس نیازهای مصرف کننده در نظر گرفته می شود.
- بدنه زیرین
بدنه زیرین شیرآتش نشانی، مجهز به دریچه کنترل مقدار آبدهی و سیستم تخلیه خودکار است. ضمن اینکه دارای یک دهانه گیرنده از شبکه آبرسانی شهری نیز می باشد و دارای دو اتصال فلنج در انتها نیز هست.
قوانین و استانداردهای نصب شیر آتش نشانی
نصب شيرهای آتش نشانی تحت قوانین و استانداردهای خاصی صورت می گیرد. در ادامه به مهم ترین قوانین و نکات برای نصب شیرهای آتش نشانی اشاره شده است.
- از شیرهای آتش نشانی ایستاده، باید یک دسترسی آزاد به ساختمان ها، کارخانه ها و دیگر مناطق شهری وجود داشته باشد. دلیل این موضوع این است که در صورت بروز آتش سوزی، بتوان به راحتی از آن ها استفاده کرد.
- شیرهای آتش نشانی باید دارای آچار مخصوص باشند و فقط توسط آتش نشانان باز شوند تا از آن ها در شرایط غیرضروری استفاده نشود.
- شیر آتش نشانی باید در محدوده ای که خطر حریق در آن زیاد است، با حدفاصل 75 متر نصب گردد.
- در مراکزی که احتمال حریق گسترده وجود دارد، باید از دو شیر آتش نشانی استفاده شود.
- در مراکزی از جمله ایستگاه های پمپ بنزین و یا گاز، باید از دو و یا چند شیرآتش نشانی ایستاده استفاده گردد.
- زیرسازی مناسب پیش از نصب شير آتش نشانی، با هدف جلوگیری از نشت آب در محل نصب این شيرآلات، دارای اهمیت زیادی است. به همین دلیل از بلوک بتنی استفاده می گردد.
خرید انواع شیر آتش نشانی
شيرهای آتش نشانی به نوعی یک سیستم اطفا حریق هستند که از آن ها در مکان های مختلفی استفاده می شود. این دسته از شیرها به صورت ایستاده و زیرزمینی وجود دارند که هر یک در زمینه خاصی مورد استفاده قرار می گیرند.
مجموعه دنیای حریق در تلاش است تا انواع شير آتش نشانی را از بهترین برندهای موجود در بازار جهانی، برای شما عرضه کند. اگر قصد خرید هر نوع شیری مرتبط با حوزه آتش نشانی را داشته باشید، می توانید از طریق وبسایت دنیای حریق، سفارش خود را ثبت نمایید.