فروشگاه دنیای حریق در کنار فروش انواع تجهیزات ایمنی ، مشتاقانه آماده ی به روز رسانی اطلاعات و نکات ایمنی و مراقبتی ست تا هموطنان گرامی با آگاهی و به کارگیری روزمره ی این نکات ، از حوادث احتمالی جلوگیری کنند و خطرات و آسیب های مالی و جانی را به حداقل برسانند.

خطرناک؟ یا افسانه ؟

این مقاله به بررسی یکی از نکات ایمنی، استفاده از موبایل در جایگاه سوخت می پردازد که هر روزه بسیاری از افراد در ارتباط مستقیم با آن هستند و یا از نزدیک شاهد اتفاق های بودند که آن ها را مجاب به رعایت نکات ایمنی می کند :

موبایل در جایگاه سوخت

نکات ایمنی

این موضوع و تفکر بر می گردد به اوایل دهه ی ۹۰ میلادی ، زمانی که شرکت ها و کمپانی های موبایل سازی ، گوشی هایی که طراحی می کردند نسبت به گوشی های موبایل امروزه از لحاظ طراحی الکترونیک ، قطعات (مانند باتری ) بسیار ابتدایی تر بود و گاها حتی جرقه های ریز هم در داخل آنها به وجود می آمد.
همان زمان کمپانی های موبایل سازی برای اینکه به مشکل قانونی و موضوع پرداخت خسارت برخورد نکنند، استفاده از موبایل در جایگاه سوخت را ممنوع کردند.

اما با گذشت زمان و بررسی ها بیشتر در کشور هایی با استاندارد های معتبر همچون کانادا ، سازمان های مربوطه به این نتیجه رسیدند که احتمال آتش سوزی به وسیله ی موبایل : ۱در ۱۰ میلیارد هست که عملا با پیشرفت های گوشی های همراه احتمال بروز خطر ، روز به رزو کمتر می شود.
لازم به ذکر هست که این موضوع انقدر به اطمینان رسیده که در بسیاری از کشور ها ،افراد با استفاده از موبایل در جایگاه سوخت و همچنین ارتباطات وایرلس حساب خود را پرداخت می کنند.
با این توضیحات سوال اصلی این است که آتش سوزی هایی که تا الان و از نزدیک شاهد آن بودیم یا حتی فیلم های آتش سوزی که گاها مرتبط با استفاده از موبایل در جایگاه سوخت گیری هست را دیدیم ، چطور به وقوع پیوسته؟

پس از بررسی ها و تحقیقاتی که سازمان های ایمنی و آتش نشانی کشورها بر روی علت های وقوع حریق در پمپ بنزین ها داشتند ، به این نتیجه رسیدند که static یا الکتریسته ی ساکن عامل اصلی این آتش سوزی هاست
الکتریسته ی ساکن به وسیله ی بدن و یا انواع لباس به خصوص لباس های پشمی باعث ایجاد جرقه های ریز می شوند و هنگام سوخت گیری آتش سوزی به وجود می آورند.

شاید لازم باشد که با الکتریسیته ی ساکن آشنا شویم و در حال سوخت گیری تا حد امکان از به وجود آمدن ایناتفاق جلوگیری کنیم : الکتریسیته ساکن نتیجه عدم تعادل بین بارهای منفی و مثبت در یک جسم است.این بارها تا زمانی که راهی برای آزادسازی یا تخلیه پیدا نکنند، می توانند روی سطح جسم جمع شوند.

موبایل در جایگاه سوخت

5 عامل اصلی در ایجاد الکتریسیته ساکن بر روی اجسام مختلف موثراند

در ادامه آن ها را بررسی می کنیم :

  • تماس و جداسازی احتمالاً شایع ترین علت ایجاد الکتریسیته ساکن می باشد.-تغییر سریع دما در ایجاد الکتریسیته ساکن موثر است.(برخی از مواد که الکتروشیمیایی نامیده می شوند، در صورت تغییرات ناگهانی دما چه به صورت سرد شدن ناگهانی یا در افزایش دمای قابل ملاحظه، توانایی ایجاد الکتریسیته ساکن را دارند.)-اگرچه در صنعت چندان معمول نیست؛ اما قرار گرفتن در معرض اشعه ماورای بنفش، اشعه ایکس یا میدان های الکتریکی شدید می تواند باعث ایجاد یک بار ثابت شود.
  • در اثر استفاده از دستگاه های برش دهنده یا شکاف دهنده الکتریسیته استاتیک بر روی جسم ممکن است حضور پیدا کند.
  • القای بار ( ایستادن در میدان الکتریکی تولید شده توسط یک بار ثابت)یکی از بهترین راه های مراقبت در مقابل خطرات تخلیه ی الکتریسته ی ساکن در هنگام سوخت گیری اینست که به محض پیاده شدن از خودرو و قبل از سوخت گیری حتما دست خود را به پمپ چایگاه بزنیم تا الکتریسیته ی ساکن بدن ما خالی شود .
  • درفصل زمستان و به علت ماهیت لباس های زمستانی شرایط به گونه ایست که احتمال وقوع جرقه و تخلیه بار نسبت به فصلهای دیگر بیشتر است .از آنجایی که در بسیاری از کشورها ممکن است اطلاعات ایمنی عمومی بالا نباشد ، همچنان استفاده از موبایل در جایگاه سوخت ممنوع است یا تابلوهای راهنمایی وجود دارد که افراد را از این کار منع می کند.
    اما با این وجود چرا انقدر هشدار بر عدم استفاده ازموبایل در جایگاه سوخت داده می شود؟ایا این فقط مرتبط است با به-روز نبودن استانداردها؟جدای از بحث آتش سوزی خودرو خودمان ، دلایل اصلی یکی ایمنی خود شماست و دیگری جلوگیری از تاخیرهای احتمالی! در پمپ بنزین به هر حال شما با ماده اشتعال زا کار می کنید، ماشین های زیاد دیگری هم در حرکت هستند، در نتیجه باید حواستان حسابی جمع باشد. ممکن است هنگام صحبت با موبایل متوجه خودروی دیگری که دچار آتش سوزی شده است نشوید و … از طرفی دیگر استفاده و صحبت با موبایل سرعت آدمی را در کاری که انجام می دهد می کاهد. کاری که در لحظه ممکن است فرار از صحنه ی خطر باشد!یعنی نیاز به جا به جایی ماشین و دور شدن از آتش سوزی در اطراف خود باشد.
موبایل در جایگاه سوخت

معمولا هشدارها را خیلی جدی تر از واقعیت می گذارند تا حتما به آنها عمل شوند.

  • یکی از ابتدایی ترین اقدامات در زمانی که دهانه ی باک خودرو آتش می گیرد حتی قبل از اینکه کپسول های آتش نشانی به کار ما بیاید اینست که با حفظ آرامش درب باک خودرو را ببندیم .با بستن درب باک خودرو ، عملا یکی از عوامل مثلث آتش را که همان اکسیژن را از آتش حذف می کنیم که این کارسبب خاموش شدن آتش در همان دهانه ی باک خودرو می شود.
  • وجود کپسول های آتش نشانی در خودرو از دیگر عواملیست که در زمان وقوع حادثه می تواند از گسترش اتش سوزی و صدمه به خودروی ما و دیگران و چه از نوع مالی و چه از نوع جانی حفاظت کند

ایمن بمانیم